Op donderdag 20 augustus om 16.15u kan u op één (VRT) naar de tv-première kijken van de gloednieuwe natuurdocumentaire 'Langs kabbelende Neetjes en stille waters' van de Molse cineast Frans Verhoeven (foto).  Zoals elk jaar maakte hij in samenwerking met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en provincie Antwerpen een documentaire over de natuurpracht in de Kempen. Ditmaal komen de brongebieden van de Kleine en de Grote Nete in het oosten van de provincie aan bod. Hiermee is Frans zeker niet aan zijn proefstuk toe.

Frans Verhoeven, een Kempenaar uit Mol, begon in 1968 met een filmerscollectief 'Duo-Film Productions'. Samen met professionele medewerkers maakte Duo-Film in de loop der jaren fascinerende binnen- en buitenlandse natuurdocumentaires.

Ze oogstte regelmatig goud op tal van prestigieuze nationale en internationale filmwedstrijden (*). Zijn films werden dan ook via verschillende televisieprogramma's op de beeldbuis vertoond: RTBF (Le Jardin Extraordinaire, Visa pour le Monde) BRT/VRT (Allemaal Beestjes, Man Bijt Hond, Vlaanderen Vakantieland en Rare Streken) en de Nederlandse omroep TROS.

Zijn recente films gaan vaak over de pracht uit eigen streek. Met oog voor de detail laat hij regelmatig de vier seizoenen in enkele Kempense natuurparels voor het oog van zijn camera glijden. Zijn films over 'Molse Meren', 'De Ronde Put', 'Het Buitengoor', 'Van natuur tot natuur', 'Belle Bel', 'Oerkempens Landschap de Liereman' en zijn nieuwste parel 'Langs kabbelende Neetjes en stille waters' laten zien dat er in de Kempen nog veel te genieten valt.

(*) o.m. de Gouden Penning uit handen van Koning Boudewijn, de Gouden Zeemeermin op het Benelux Filmfestival, de gouden Buro op het Filmfestival in Gent, Pomme d'Or van de Federation Internationale des Journalistes en Ecrivains du Tourisme

Bas Van der Veken, coördinator van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, gaat verder: "We zijn eigenlijk heel blij dat Frans zijn werkveld verlegd heeft van de verre natuurpracht op andere continenten naar onze eigen Kempen.

Met zijn professionele en artistieke kijk op het landschap maakt hij stuk voor stuk pareltjes die we maar al te graag gebruiken om mensen te laten inzien hoe mooi onze eigen streek is." Over de toekomst willen de makers nog niet teveel kwijt: "Het klopt dat we al bezig zijn aan een volgende film, maar die maken we pas begin volgend jaar bekend."